Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnia Miś w Gdańsku. "Nie ulegamy modom. Stawiamy na rzetelność produktów"

Marta Ryńska
Lodziarnia Miś powstała w 1962 roku, założyli ją Stanisław i Stefania Stolarczyk. Przez przeszło 50 lat lodziarnia niezmiennie znajduje się na ulicy Sukienniczej 18.

Obecnie właścicielem lodziarni jest córka założycieli Jolanta Drzewiecka. Lodziarnia powstała w wyniku podziału, gdyż założyciele – państwo Stolarczykowie mieli sklep spożywczy na ulicy Wyspiańskiego we Wrzeszczu, tuż obok, swoją lodziarnię miał wcześniej Antoni Łucki. Doszło między nimi do porozumienia, na wskutek którego połączyli oba lokale, prowadząc wspólną produkcję lodów. W 1962 roku pan Stanisław postanowił jednak poprowadzić własną lodziarnię i odłączył się od wspólnika – tak powstała lodziarnia Miś.

Najlepsze lody w Trójmieście. Dodaj zdjęcie i wygraj "stówę" na lody!

- Wystrój jest niezmienny, nie ulegamy modom, trendom. Stawiamy na rzetelność produktów. Nikt przychodząc do naszej lodziarni, nie spotka wyrafinowanej architektury wnętrz – tłumaczy pan Krzysztof.

Lokal nie jest zbyt duży. Jak przyznaje pan Krzysztof stanowi to pewne utrudnienie, ale nikt z właścicieli do zmian nie dąży. Najważniejsza jest dbałość o to, aby to miejsce pozostało tradycyjną lodziarnią, bo na tym właściciele znają się najlepiej.

Lodziarnia Miś bazuje na prawdziwym mleku, jajkach i cukrze - podstawowych produktach do produkcji lodów. Do sukcesu przyczyniło się również to, że właściciele nie idą na skróty. Jak mówią, cały czas korzystają ze stałej receptury sprzed lat, stawiając na naturalność i tradycję. Dlatego też do lodów nie dodawane są żadne polewy, gdyż jak mówi właściciel, odwracają uwagę od samego smaku lodów. Świeżość jest kolejnym atutem. Lody robione są codzienne, a przy bardzo dużym ruchu nawet na bieżąco.

Najlepsze lody w Trójmieście - ZAGŁOSUJ!

W latach PRL-u bywało tak, że w lodziarnia przez pół miesiąca była zamknięta, bo nie było cukru do robienia lodów.

Od parudziesięciu lat "Miś" oferuje 9 smaków: wanilia, truskawka, karmel, cytryna, malaga, deser angielski, ajerkoniak, malina, kakao. Warto wspomnieć, że pojawiały się próby robienia lodów orzechowych, które ostatecznie zostały zaniechane. Co ciekawe, to jakie lody są wybierane przez klientów, zależy od pogody.

- Jeśli temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach 30 stopni lub więcej, klienci są skłonni kupować lody owocowe, które są bardziej orzeźwiające, czyli truskawkowe, cytrynowe, malinowe. Jeśli zaś temperatura jest niższa, wtedy najchętniej wybieranym smakiem jest waniliowy – tłumaczy pan Krzysztof.

Lodziarnia Miś to tradycyjna, rodzinna lodziarnia. Jak przyznaje właściciel, w jego pracy najważniejsza jest życzliwość gdańszczan, zadowolenie klientów oraz świadomość, że wytwarza naprawdę dobry produkt.

NASZA AKCJA!

Mamy dla Was MASZ ZDJĘCIA LODZIARNI MIŚ SPRZED LAT? Szukamy archiwalnych fotografii z lodziarni Miś w tle.

Masz w rodzinnym albumie zdjęcia z tego miejsca? Przyślij je do nas! Na zdjęcia czekamy pod adresem [email protected]!

Na lodziarnię Miś możesz także zagłosować w naszym plebiscycie! Wybieramy najlepsze lody w Trójmieście!. Zapraszamy do wspólnej zabawy i odwiedzania naszego serwisu Ulica naszemiasto.pl
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto