Wiele rodzin ma swoje domowe sposoby na zaziębienie - bardzo skuteczne i działające przeciwbakteryjnie. Część Internautów podzieliła się z nami tymi przepisamiOto niektóre z nich: autor: marta Składniki: 1 cytryna, ...

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Wiele rodzin ma swoje domowe sposoby na zaziębienie - bardzo skuteczne i działające przeciwbakteryjnie. Część Internautów podzieliła się z nami tymi przepisami
Oto niektóre z nich:

autor: marta
Składniki: 1 cytryna, 8 łyżeczek imbiru lub plasterków , 5-8 łyżeczek cukru.
Pokroić cytrynę obraną ze skóry w kostkę i imbir w małe kawałeczki lub zetrzeć i obsypać cukrem. Razem wymieszać wsadzić do słoika zakręcić i włożyć do lodówki na 1 godzinę (trwałość jedna dobę od momentu wsadzenia do lodówki). Można dodawać do herbaty. Idealne na przeziębienia i dobrze smakuje:)



autor: jska
Na noc wysmarować nogi najpierw tłustym kremem, potem wetrzeć spirytus 96% (taki normalny z monopolowego), cieple skarpety i pod kołdrę. Można stosować także u dzieci. Wcześniej najlepiej wygrzać nogi w wodzie z solą. Dodatkowo gorący termofor, herbata z cytyną i malinami, mleko z miodem, czosnkiem.



autor: dixi
Przepis ten jest już od lat stosowany w moim domu i wierzcie mi jest skuteczny.Do szklanki przegotowanego dosyć ciepłego mleka dodaję: łyżeczkę smalcu, jeden ząbek czosnku i łyżeczkę cukru mieszam i wypijamy, dopiero gdy mleko jest lekko cieple. Gwarantuje bardzo szybkie oczyszczenie oskrzeli z kaszlu.


autor: Marek
Najlepszym pokarmem uodporniającym organizm człowieka i działającym przeciw grypie jest mleko acidofilne sprzedawane w sklepach spożywczych. Mleko to można nabyć w pojemnikach 500 gramowych lub o połowę mniejszych o różnorodnych smakach owocowych bądź w postaci naturalnej. Gorąco polecam, naprawdę jest niezawodne i skutecznie przeciwdziała wszelkim przeziębieniom i nie dopuszcza do osłabienia organizmu.

autor: Misiek
Ja proponuję najprostszy sposób a mianowicie: syrop z cebuli. Ten sposób stosuję od lat i pomaga. Wystarczy dwie średnie cebule pokroić bardzo drobno i zmiksować - w międzyczasie dosypać odrobinę cukru. Można również dodać kilka kropel cytryny, jeśli ktoś nie lubi smaku cebuli. Następnie należy wstawić kubek z gotową miksturą za piec lub kaloryfer na dwie godziny, aby warzywo puściło sok. I już można pić gotowy syrop. Skuteczny!





Niestety, nie wszyscy Internauci podali kontaktowego e-maila, prosimy dixi i jska o kontakt na adres g.pietrzak@prasa.gda.pl.

Autorów tych pięciu przepisów nagrodziliśmy firmowymi kubkami. Są one już do odbioru od poniedziałku do piątku w godz. 9 -17 w Biurze Konkursów "Dziennika Bałtyckiego", przy ul. Targ Drzewny 9/11 w Gdańsku ( tel. 58 3003-175).

Gratulujemy!

Wiadomości, Wydarzenia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!