Gęsi na Pomorzu hodowane były dawniej niemal w każdym gospodarstwie. Przyrządzane z niej potrawy charakteryzują do dziś pomorską kuchnię. Bicie gęsi to głównie okres jesienny.

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Gęsi na Pomorzu hodowane były dawniej niemal w każdym gospodarstwie. Przyrządzane z niej potrawy charakteryzują do dziś pomorską kuchnię. Bicie gęsi to głównie okres jesienny. Przygotowywano z nich przede wszystkim masę z gęsiny na zimno, zwaną na Kaszubach "obóna" (okrasa). Obónę do dziś dodaje się do różnych potraw - zup - głównie z brukwi, jajecznicy, sosów i jako smarowidło do chleba.

Gęsia okrasa to jedyny w swoim rodzaju produkt występujący w kuchni kaszubskiej. Bardzo smakuje z surową cebulą i kiszonymi ogórkami. Dobrze przygotowana okrasa mogła być przetrzymywana w zimnym pomieszczeniu nawet rok. Gęsia okrasa jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku. Przepis na tę potrawę udostępnia nam Bożena Bielawa z gospodarstwa agro-turystycznego "U Gracjana" w Wieżycy Kolanie.

Okrasa z gęsi

Składniki:
surowa tusza lub piersi z gęsi,
tłuszcz z gęsi,
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
• mięso umyć i osuszyć • przepuścić przez maszynkę dodając trochę tłuszczu gęsiego •doprawić solą i pieprzem • wyrobić i przełożyć do miseczki lub glinianego naczynia • zalać wcześniej wytopionym smalcem gęsim • przechowywać w chłodnym miejscu.
Dawniej mięso do tej potrawy siekano tasakiem na drobną miazgę, a układając w glinianym garnku przekładano siekanym czosnkiem i solą.

Warto wiedzieć
Smalec gęsi używany jest nie tylko w kuchni, Kaszubi używają go również jako środka leczniczego - czystym wytopionym smalcem smaruje się, niczym maścią, chore miejsca - np. podrażnioną skórę, lub przy przeziębieniu klatkę piersiową i plecy. Smalcem natłuszczano także buty skórzane i uprząż dla koni, a krowom po wycieleniu smarowano wymiona, by nie doszło do stanu zapalnego.

Wiadomości, Wydarzenia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!