Sobota w gdyńskiej Hali Łukowej rozpoczęła się od spaceru kulinarnego. Uczestnicy śniadania najpierw brali udział w kompletowaniu świeżych produktów, z których następnie powstały specjały popularne zarówno na Kaszubach, jak i na Kociewiu. Na końcu nie mogło zabraknąć degustacji.
- Celem naszych warsztatów była nauka o fantastycznej jakości rzeczy regionalnych. Zorganizowano spacer z kucharzem, który pokazywał wspaniałe pomysły na potrawy - powiedziała Bożena Samburska, kustosz Muzeum Kameralnego Hal Targowych.
Z kolei podczas warsztatów krawieckich tworzono torby i ubrania z ekologicznych materiałów. Prawdziwą gratką były zajęcia z tworzenia dekoracji między innymi z mchu.
- Trzymamy się zasady kreatywności, hale inspirują i mają być kreatywne. Z jednej strony jest to szycie np. torebek z folii PCV, a także kulinaria, które są mocno związane z halą targową. Rozpoczęliśmy nowy cykl produktów regionalnch, żeby podkreślić ofertę stoisk. Mamy tutaj lokalną, zdrową żywność pochodzącą z rodzinnych gospodarstw i zaproponowaliśmy taką podróż kulinarną - powiedziała Marta Jakubowska z Agencji Rozwoju Gdyni, która przyznała, że spotkania ze zdrową żywnością będą odbywały się częściej zwłaszcza w sezonie wiosenno - letnim.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?