Nasz wyrób regionalny to marcepanowe serduszka - Barbara Wichrowska, sołtys Piekła Składniki: 2 duże ziemniaki (ok.25 dag), 2 łyżki wody różanej, 1 łyżka masła, 25 g cukru pudru pudru i 1 kg cukru pudru, olejek ...

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Nasz wyrób regionalny to marcepanowe serduszka - Barbara Wichrowska, sołtys Piekła

Składniki: 2 duże ziemniaki (ok.25 dag), 2 łyżki wody różanej, 1 łyżka masła, 25 g cukru pudru pudru i 1 kg cukru pudru, olejek migdałowy

Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości "w mundurkach". Gdy będą miękkie, obrać je ze skórki, zemleć lub zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Włożyć przecier do garnka. Do ziemniaków dodać 25 g cukru pudru, wodę różaną, olejek migdałowy i łyżkę masła. Wszystko gotować na wolnym ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem wystudzić mieszając masę, aby na wierzchu nie zrobił się twardy"kożuch". Gdy będzie zimna wyłożyć na stolnicę, na której wysypany jest 1 kg cukru pudru. Zagniatać masę z cukrem, aż cały "wchłonie". Ciasto uformować w wałek, pokroić na kosteczki, rozwałkować i wycinać foremką wybrane kształty.

Nasze piekieleckie marcepanowe serduszka będą niebawem prezentowane podczas dorocznego festiwalu produktów regionalnych organizowanego przez jedną z gdańskich katolickich placówek oświatowych. Liczymy na to, że zasmakują Państwu i przybliżą świąteczny czas.
Życzymy smacznego!

Wiadomości, Wydarzenia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!